Vrouw (Philip Aguirre y Otegui)

vrouw

,,Iedereen heeft wel eens het gevoel alleen op de wereld te staan. ‘’ (Jana G.)

,,De vrouw wordt vaak gediscrimineerd, de man is altijd al prioritair geweest. Misschien wil de kunstenaar een verhaal vertellen over een vrouw die gediscrimineerd is en niets mag doen van de maatschappij of haar omgeving.’’ (Yanaïka R.)

,,Het straalt voor mij eenzaamheid en emancipatie uit. Tegenwoordig zijn vrouwen die een topfunctie bekleden in de minderheid en zijn ze dus meestal eenzaam in de door mannen beheerde wereld. Vrouwen die dan toch een topjob bekleden, hebben er bijna alles voor moeten opgeven: het gezinsleven, hun vrijheid.’’ (Sven D.)

,,Misschien beeldt dit kunstwerk wel uit hoe de vrouw er vroeger voor stond: alleen. De vrouw moest al het werk thuis doen en voor de kinderen zorgen. Er kwam daar geen man aan te pas, net zomin als er een man aan te pas komt in dit kunstwerk. Deze vrouw heeft ook niks om het lijf en is misschien arm. In dat geval kan de soberheid van het werk de armoede van de vrouw weerspiegelen. Het kan ook zijn dat de vrouw in gedachten verzonken is en dus afgesloten van de rest van de wereld. Ze bevindt zich in haar eigen universum met haar eigen gedachten. Ze laat ook de schouders hangen en kijkt wat naar beneden. Dit betekent misschien dat ze onderdanig is aan iets of iemand of zich niet op haar gemak voelt. Misschien is ze net iemand verloren en ziet ze de wereld nogal negatief. Zoals ik al zei, roept het werk vooral eenzaamheid en ook wel wat onzekerheid op. De vrouw staat niet kaarsrecht, maar lijkt eerder haar hoofd gebogen te hebben waardoor ze onzeker of zelfs verdrietig of teleurgesteld overkomt. ‘’ (Kaylie G.)

,,Ik ben geneigd te denken dat het kunstwerk de historische achtergrond van de vrouw weerspiegelt: alleen. Al eeuwenlang moeten vrouwen, en dan vooral huishoudelijk gezien, zeer veel alleen doen. Altijd zonder man en bijgevolg dus ook alleen ‘De Vrouw’ op het kunstwerk te zien.” (Simon B.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s