Erasmus+/CONONECT 4: 16 oktober 2015

De burgerjournalist onderzoekt:
eerst maakt hij een stand van zaken op over het cultureel erfgoed in zijn stad, zijn land, Europa, de wereld. Wat is er al bewaard qua cultureel erfgoed? Hoe ziet het eruit? Wat is de toestand? Zijn er nog kansen om waardevolle zaken te bewaren voor het nageslacht? Of is de selectie al gebeurd en definitief? Waarom zouden we dit of dat stukje erfgoed behouden? Is het oude deleten en het nieuwe installeren niet altijd beter, zoals je programma’s op een computer updatet? Of kunnen we het oude waardevolle op de één of andere manier een nieuwe functie geven? Herbestemmen? Reconversie, recyclen, re-use, zonder het volledig weg te gooien?

Koninklijke Paardenstallen.

Koninklijke Paardenstallen.


Koninklijke Paardenstallen.

Koninklijke Paardenstallen.

Stadsgezichten vroeger en nu:
een stad telt vele gezichten en die gezichten ondergaan om de zoveel jaren grondige facelifts. Als je in een stad aankomt, neem je het nieuwe stadsgezicht in je op. Het is het bekende, het vertrouwde gezicht. Maar er is ook dat onbekende stadsgezicht, het verdrongene, het stadsgezicht dat verdween, plaats moest ruimen voor het nieuwe en blijft voortwoekeren in ons onbewuste. Hoe zag het eruit? Waar kunnen we het nog ervaren? Hier en daar zijn er de littekens: onopgeloste ingrepen en je vindt ook relicten, stukjes oude stad, die doorgegroeid zijn. Relicten die uitnodigen tot terugkijken en het onbewuste in de stad blootleggen.

Villa La Tourelle (vroeger).

Villa La Tourelle (vroeger).


Villa La Tourelle nu.

Villa La Tourelle nu.

De activist:
grijpt met sociale acties in in zijn omgeving. Hij vraagt aandacht voor brokjes natuur die beschermd moeten worden, vanwege verwaarlozing of omdat ze rust brengen of gewoon mooi zijn, mee veranderen met de seizoenen: stranden, duinen en daarachter de polders. Hij ontwikkelt acties om dingen te behouden die onherroepelijk dreigen te verdwijnen: de laatste houten vissersboot van de Belgische visserijvloot; de oude cinema in de stad; de vismijn; het verkommerde schoolgebouw.

Eén van de vier laatste houten vissersboten van de Belgische vissersvloot.

Eén van de vier laatste houten vissersboten van de Belgische vissersvloot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s