La Cucina Bianca en het situationisme in Cosio d’Arroscia

Mooie ontdekking dit dorp langs de bovenloop van de Arroscia. Het is er iets frisser als bij ons, vanwege een koele bergwind die rechtstreeks van de Ligurische Alpen afkomstig is en nog niet opgewarmd in de vallei. We trokken naar het jaarlijkse Feste dell’ Erbe. Je schrijft voor 15 Euro in voor een drie uren durend traject langsheen een twaalftal culinaire, lokale hapjes en eigenaardigheden, gestoeld op de sinds jaar en dag vermaarde ,,cucina bianca’’, letterlijk vertaald, ,,witte keuken’’. Het is de keuken van de bergdorpen, gestoeld op de eenvoudige ,,witte’’ basisingrediënten: bloem, melk, ricotta (brussu), raapjes, porri, look, aardappelen… Het is een gemeenschappelijke, culinaire cultuur die zich verspreidde via de ,,transumanza’’ en zich uitstrekt van de Ligurische Alpen tot in de Cuneese en de Alpes Maritimes in Frankrijk. Olijfolie ga je er bijvoorbeeld niet in vinden; olie is in die gebieden zo kostbaar dat het een medicijn is, te gebruiken met parsimonio. Elk jaar loopt het dorp wat meer leeg en het is weinig waarschijnlijk dat wie er sterft, vervangen wordt. Er staan massa’s veel panden leeg of op instorten na te verkommeren. De terrassen rondom het dorp geraken in onbruik en verwilderen.
Minder bekend is dat uitgerekend in dit boerengat Cosio d’Arroscia de revolutionaire, internationale artistiek-politieke beweging van het situationisme het levenslicht zag. Op 28 juli 1957 in het huis van kunstenaar Piero Simondo, ingezetene van het dorp. Stonden mee aan de wieg van het situationisme (1) : niemand minder dan Asger Jorn, Guy Debord, Michèle Bernstein, Walter Olmo en Ralph Rumney.

De situationisten.

De situationisten.

Een ongemeen boeiende beweging. Niets behalve een historisch naamplaatje op het huis van Simondo (?), al is zelfs dat niet duidelijk, herinnert verder nog aan het feit dat deze revolutionairen hier ooit in dit werelddorp de maatschappij van nul af aan opnieuw zouden opbouwen. En toch.

——————————-
(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Situationist_International

P1050034

P1050036

P1050039

P1050040

P1050044

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s