Waarom ,,onze jongens’’ schijnbaar geen burgerslachtoffers maken.

Eén jaar na 22/3

Ik heb het geprobeerd: medeleven te voelen, te betonen met de dodelijke slachtoffers, hulpverleners, nabestaanden van 320 revaliderende en 32 dode mensen, het directe gevolg van de dubbele terroristische aanslag Maalbeek/Zaventem vorig jaar. Ik heb het opgegeven. Ik kan het niet opbrengen met de beste wil van de wereld niet. Nochtans was het minstens politiek correct geweest om dat te doen.

En toch kan ik het niet. Het heeft te maken met het woord ,,politiek’’ in de attitude van op 22/3 ,,politiek correct’’ te moeten zijn. Onze politici plannen uitgerekend op 22/3 inleefreisjes voor journalisten naar ,,onze jongens’’ in Jordanië, onder leiding van onze defensieminister Steven Vandeput. Een dag later lees ik over dit uitstapje in de Metro, op pag. 9: onder de rubriek ,,Focus’’:  ,,Vijf uur opperste concentratie’’ met als ondertitel: ,,Zo leven onze F-16 piloten in Jordanië’’. Ik ben een pendelaar op deze wereld: elke morgen lees ik de Metro.

Je kunt je vragen stellen, zowel bij het tijdstip als bij de ruimte. Waarom op 22/3? Waarom in Jordanië? Wat heeft een minister van defensie te zoeken in Azraq, in een niet-buurland als Jordanië? Jordanië grenst niet aan België en zelfs niet aan de buitengrenzen van de EU. Worden we dan bedreigd? Ja, door IS-strijders, maar die zijn toch enkel actief in Irak of Syrië of Libië? Sommigen zijn zelfs ,,homegrown fighters’’, geboren in Molenbeek, Vorst, Saint-Denis, Clichy-sous-Bois (de buitenwijken van Bxl-Paris, sinds vorig jaar één stad geworden).

Wat doet een minister van defensie (=externe veiligheid) op een dag, waarop we eigenlijk vooral het tekort aan interne veiligheid, zouden moeten herdenken, samen met de rest van het journaille, dat nog niet verzameld was in Molenbeek, Maelbeek, Zaventem, in uitgerekend Jordanië?

Het antwoord is mathematisch: 22/3 is ons 9/11, dat vrijwel automatisch leidde tot de tweede Golfoorlog onder Bush jr. Korts na 22/3/2016 kregen ,,onze jongens’’ die met zes F16 rondvliegen boven Irak, de boodschap van onze regering, dat ze niet enkel verkenningsvluchten mochten draaien, maar ook effectief bommen mochten gooien op IS-stellingen. Dat zijn we misschien vergeten, maar het is wel degelijk zo: wij zijn in oorlog met IS en geen klein beetje.

stevenvdput

How I learned to stop worrying and love the bomb.

In ,,Metro’’ verkondigt Vandeput zijn 22/3-boodschap, een succesverhaal, in tegenstelling tot de horror van Molenbeek. Helemaal onderaan, links op de pagina in een hoekje gedrumd, naast een veel te dikke Colruyt-kassa-kassa-advertentie, lees ik het inzetje: ,,Vallen er burgerdoden?’’ Er komt zelfs een medereiziger aan  het woord, om deze vraag van de ,,embedded’’, met Vandeput meegereisde journalist te beantwoorden. Vandeput zelf zegt dat ons land er ,,alles aan doet om burgerslachtoffers te vermijden en het is daarin terughoudender dan veel andere landen.’’ Terughoudend in wat? Terughoudend in het achterhouden van cijfers van burgerslachtoffers alleszins. De legerleiding wil niet communiceren over de door onze jongens uitgevoerde bombardementen en nog minder over het aantal slachtoffers, nu al bijna een jaar lang. Zelfs het door deze bevolking gekozen parlement wordt niet geïnformeerd. ,,De tolerantie voor burgerslachtoffers is bij ons nihil, ‘’ luidt het nog. Een regelrechte leugen, als je even doorrekent, tenminste.

Dan schraapt de embedded reporter van dienst toch nog al zijn moed bijeen en krijgt ook de meegereisde SP.a’er en defensiespecialist Dirk Van der Maelen drie lijntjes om zijn mening hierover te verkondigen, naast het varkenskalfsgehakt van Colruyt aan 5,85 Euro per kilogram. We gaan er even maar, vanuit dat de varkens niet uit dat Tieltse slachthuis komen (zie foto onder).

Volgens betrouwbare VN-cijfers en statistieken van onafhankelijke vredesinstituten valt er gemiddeld één burgerdode per zeven à tien luchtaanvallen. Intussen voerden ,,onze jongens’’ sedert juni honderden van die aanvallen uit. (1) ,,Dan kun je moeilijk volhouden, dat er nog geen burgerslachtoffers gevallen zijn,’’ zegt Van der Maelen.

Ik maak even de redenering van Van der Maelen af. Ik ben geneigd om hem gelijk te geven: even doordenkend, zou de autist in mij zelfs durven uitrekenen dat met zes F16’s in de aanslag in de periode juni 2016 tot maart 2017, in die slordige 300 dagen en met een foutenmarge van één burgerslachtoffer per 7 tot 10 luchtaanvallen, ,,onze jongens’’ in totaal dertig tot 42 onschuldige slachtoffers moeten gemaakt hebben. Volgens de Russen bombardeerden ,,onze jongens’’ een tijdje geleden zelfs, verkeerdelijk, dorpen in Noord-Syrië die ver buiten de frontlinies lagen. (2)

Voor de cijferfetisjisten onder ons: 32 dodelijke slachtoffers in Maelbeek/Zaventem, ja,… is dat niet ergens een cijfer tussen de dertig en 42? Cynisch en puur mathematisch redenerend vanuit de meest primitieve en instrumentalistische ethiek van ,,oog om oog, tand om tand’’, moet je eigenlijk concluderen: ja, er is vooral vergelding geweest voor de aanslagen in Zaventem/Maelbeek. En veel tederheid kwam daar niet aan te pas; de balans is dus nu reeds ruim in evenwicht. Het moment is daar om te stoppen, met bommen te gooien.  ,,Onze jongens’’ mogen terug naar huis.

Maar neen, ze blijven nog doorvliegen en bommen gooien tot 1 juli, aldus onze defensieminister. Want dan is het gedaan, waarom? Tja, het geld is op…

Is IS daarmee verslagen? Wel neen, ze hebben al lang elders in de wereld nieuwe fronten geopend, in Libië, om er maar één te noemen. Ik durf zelfs deze hypothese poneren: voor elk onschuldig burgerslachtoffer dat ,,onze jongens’’ maken, hebben we in elke getroffen familie ginds minstens één potentiële, destructief gerechtigde Jihad-strijder bij gecreëerd. De lachende derde? Leveranciers van wapens, munitie, het Kortrijkse Barco met zijn hightechbeeldschermpjes van 15cm op 15, waarmee de piloot 15km ver kan kijken en de illusie krijgt dat hij geen burger zal treffen, Lockheed met zijn F35 moordvliegtuigen, waarvoor straks ons afgedragen belastinggeld zal dienen, allemaal de lachende vrienden van Steven Vandeput.

Dus: als heel het land en alle media samen met onze koning op kop ,,tederheid’’ prediken, is niet meedoen op zijn plaats. Oh ja, voor de rouwende thuisblijvers: ,,onze jongens’’ ontspannen zich in ,,Snow City’’: tijdens hun rondleiding zag het embedded journaille ook nog: ,,een voetbalveld, een beachvolleyveld, pooltafels, tafelvoetbal en veel meer. In tegenstelling tot de Amerikanen drinken de Belgen geen alcohol en ,,onze jongens’’ gaan ook nog eens vroeg slapen… Morgen volgt er een nieuwe missie. Gelukkig moeten de hedendaagse ridders (sic!) geen raketten van de grond vrezen. De tegenstanders hebben niet de wapens die nodig zijn om een F16 neer te halen.’’ (3) Een hele geruststelling, is dat.

(1) 639 in totaal waarvan 287 met gebruik van wapens, om precies te zijn:  https://airwars.org/news/belgium-two-years/

(2) http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2798264

(3)  ,,Vijf uur opperste concentratie. Zo leven onze F16-piloten in Jordanië’’, in Metro, 23 maart 2017, p. 9.

P1070848