Bart De Slotenmaker en het slot op de achterdeur

Nog geen week terug in ons tranenland en al twee persoonsveranderingen meegemaakt: Bart De Wever is Bart De Slotenmaker geworden – we hadden ooit een loodgieter als echte premier in deze bananenmonarchie – en Kathleen Cools heeft een volledige gendermetamorfose ondergaan: ze is tijdens mijn zomerreces de Bruno Vespa van de VRT geworden. Bart De Slotenmaker is terug uit Schwarzwald en mocht op de schoot van Kathleen Vespa zijn licht laten schijnen over de vluchtelingengolf die Europa en dus ook Vlaanderen overspoelt. (1)

Dit leverde de Vlaamse politieke wereld enkele nieuwe politieke metaforen op, zoals ,,water in de kelder” en ,,het slot op de achterdeur”. Als je ze wat van naderbij gaat analyseren, spreken ze vooral de uithuizige, op vakantie vertoevende Vlaming aan. De horror voor elke Vlaming op vakantie: inbrekers in je huis via je onvoldoende beveiligde achterdeur of een wolkbreuk met water in je kelder als gevolg en je bent niet thuis, je overvolle diepvriezer valt uit en dat stel je pas vast als je weken later weer thuis komt. Heel Vlaanderen stinkt.

Geef toe: het zijn prachtige metaforen, maar wat hier belangrijk is: ze worden beiden gelinkt aan het probleem van de vluchtelingenstroom waarmee Barts Feldwebel Theo Francken geen weg weet. De Slotenmaker voelt de nattigheid van de stroom opstijgen uit zijn keldergat en gaat dus in het verweer met een aantal leugens en insinuaties.

De belangrijkste: het herleiden van de vluchtelingenproblematiek tot een probleem van individuele veiligheid voor de Vlaming tot in zijn huis (de achterdeur), het beproefde Vlaams Blok-recept. Al die criminelen die meereizen met die vluchtelingen…

Twee: een vrij rudimentaire opdeling van Europa in landen die hun best doen (waaronder Vlaanderen natuurlijk); landen die niets doen (,,waar nog geen water in de kelder staat,” lees: geen overlast van vluchtelingen) en landen die het probleem nog verergeren. Zo vindt de slotenmaker Schengen een goede zaak, want ,,het laat ons toe binnenskamers vrij rond te lopen, maar… het slot moet wel op de achterdeur” (de Europese buitengrenzen, lees: Italië, Griekenland). In Griekenland heb je zelfs van die onverantwoorde ,,communisten die die achterdeur wijd laten openstaan”. De Slotenmaker insinueert dus dat er een kern is in Europa (de hun verantwoordelijkheid nemende landen met veel sociale voorzieningen: hij noemt Duitsland, België, Nederland, Zweden); een groep van landen die niets doen (in Tsjechië en Portugal en zelfs EU-kandidaat Turkije staat de kelder nog droog) – nota bene: Turkije ving begin dit jaar 2 miljoen Syrische vluchtelingen op (2), maar een pushback naar dat land ziet de slotenmaker als een goede remedie – en tenslotte het onverantwoordelijke hinterland met Italië en Griekenland, die de deur wijd openzetten.

Drie: de slotenmaker zegt niet te kunnen uitleggen aan de belastingen betalende burgers van dit land, hoe iemand die op de vlucht is en hier toekomt toch aanspraak kan maken op elementaire voorzieningen, zoals een dak, eten, onderwijs, geneeskunde… Maar hij legt in tien minuten wel zeer illustratief uit – zij het nogal eenzijdig – hoe Europa (niet) werkt, hoe Schengen in elkaar zit (met veilige binnenkamers en een achterdeur) en waarom je inbrekers over je vloer krijgt… Merkwaardig toch wel.

Of heeft hij te lang in het grote gidsland vertoefd? Zou het kunnen dat onze schaduwpremier/slotenmaker tijdens zijn Schwarzwaldverblijf vooral in Bild heeft zitten gluren naar blote meiden, omdat hij wist dat hij bij zijn terugkeer in dit tranenland eerst en vooral bij Kathleen Vespa op de koffie moest?

Bruno Vespa en zijn vriendje in het Italiaanse ,,Terzake''/ ,,Porta a Porta''.

Bruno Vespa en zijn vriendje in het Italiaanse ,,Terzake”/ ,,Porta a Porta”.

franckentinetheo

De eerder dit jaar, toen reeds radeloze blik van Theo in Sicilië: ,,Ben jij echt van deze planeet afkomstig en ben je echt van plan om door te reizen tot bij ons?”

———————–
(1) http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.40721?video=1.2424768

(2) http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/01/06/turkije-bereikt-limiet-met-syrische-vluchtelingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s