Brief aan Hilde (1)

 

Over ,,stakeholders van” en bezuinigingen in het onderwijs

Geachte mevrouw onderwijsminister,

,,We moeten snoeien in het onderwijs, maar met verstand.” Wat een triestig statement: nog altijd geen onderwijsvisie, wanneer komt het? Komt het nog wel? Komt er nog wat van? Soms zit ik met die vraag tegenover u in de hoedanigheid van onderwijsminister, ook m.b.t. bepaalde leerlingen in mijn klas. Gelukkig vormen ze een minderheid… Komt er nog wat uit die leerling? Wat heeft hij of zij nog in petto, wat we nog niet gezien hebben? Onzekerheid over ,,zit die wel op zijn plaats?”

We moeten geduld hebben, tot wanneer de minister klaar is. De minister wacht namelijk zelf ook op ,,screenings”, andermaal ,,screenings”, hoeveel keer is het secundair onderwijs al ,,gescreend” geweest? Een medische term in oorsprong, die ,,screening”: is het secundair onderwijs dan ziek? Allicht wel, anders neem je het woord ,,screening” niet in de mond. Maar buiten de medische wereld kan een ,,screening” ook slaan op het begrip ,,een eerste grove schifting maken”. Een schifting van wat? Is er iemand geschift of worden we straks met z’n allen geschift? Een screening gebeurt soms met het oog op verder onderzoek. Maar is er eigenlijk nog wel onderzoek nodig en waarover? Als er nog moet gescreend worden, waarom staat het dan nu reeds vast dat het GOK-geld herverdeeld moet worden?

Eén van die vorige keren nam u als onderwijsminister het woord ,,stakeholders” in de mond. Ook die moesten nog geconsulteerd worden, de zogenaamde ,,stakeholders”: nog zo’n duur woord. Hoeveel ,,stakeholders” heeft u intussen al kunnen screenen, vraag ik mij nu af. Ik ben ,,stakeholder”, vanwege mijn Dasein als ,,employee” in het Vlaams onderwijs. Vroeg of laat verwacht ik dan ook dat u mij als ,,stakeholder” zult raadplegen. Maar er zijn nog vele andere ,,stakeholders”: de ,,customers, suppliers, financiers, communities, governmental bodies, political groups, trade associations” en niet te vergeten de: trade unions. Waar zitten de leerlingen ergens als stakeholder? Worden ze ook geraadpleegd? Zijn ze ,,customer” of ,,supplier” in uw visie, mevrouw Crevits? Ik vermoed zo’n beetje dat u het zelf nog niet weet. U zegt maar wat. In het Vlaams parlement werd u vannamiddag aan de tand gevoeld, meer bepaald van 16.43′ tot 16.59′, amper een kwartiertje… U bracht het er beter – dit wil zeggen ,,korter” van af – dan uw collega’s Joke en Liesbeth, waarmee u altijd lachend op de foto prijkt. ,,We moeten snoeien in het onderwijs, maar met verstand,” kreeg uw optreden vannamiddag als titel mee (1), met dat eeuwig lachende gezichtje, waarop u een patent heeft.

In de hoop op een antwoord,

Uw stakeholder-in-afwachting-van-zijn-screening

———–
(1) http://www.knack.be/nieuws/belgie/herlees-crevits-we-moeten-snoeien-in-het-onderwijs-maar-met-verstand/live-normal-515531.html?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=knack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s