Brief aan Hilde (10)

Geen grondwettelijke onderwijsvrijheid voor moslims

Geachte Onderwijsminister,

Groot was mijn ontgoocheling toen ik vanmorgen in DM jouw reactie las op het plan van moslim ouders in Mechelen om met een basisschool te starten. (1) Je reactie getuigt alvast van een flinke vooringenomenheid en ik zou zelfs durven gewagen van enige vorm van discriminatie, nog voor dit schoolproject goed en wel is begonnen. ,,We zullen erg nauw op de zaak toezien.” Eindtermen en het Nederlands worden er al meteen bij gehaald. Vanwaar deze zware skepsis die mijns inziens – voor zover ik u ken – totaal niet strookt met uw onvoorwaardelijke, positieve aanvaarding ook voor initiatieven die anderen nemen? Is de grondwettelijke vrijheid van onderwijs in dit land dan plots niet voor iedereen weggelegd, als een groep islamitische ouders zich door het doolhof van onze complexe onderwijswetgeving werkt en dan nog de moed heeft om een school op te richten? Voorwaar een signaal van integratie dat deze groep van ouders zich toch minstens heeft verdiept in onze bureaucratische onderwijswetgeving, of niet soms? U zou luid moeten applaudisseren voor deze ouders, omdat ze hierin zijn geslaagd en er niet voortijdig de brui hebben aan gegeven.

Ik heb u dergelijke uitspraken ook nooit horen doen, en nog minder van uw voorgangers als  onderwijsminister t.a.v. Steinerscholen, joodse scholen, Freinetscholen of het katholiek onderwijs, bvb. Van bepaalde Steinerscholen bvb. is nog maar onlangs vastgesteld, dat ze bepaalde eindtermen gewoon niet halen. Ik heb van uwentwege geen enkele reactie gehoord.

In plaats van zo onmiddellijk defensief te reageren, zou u zich misschien ook kunnen afvragen wat de maatschappelijke oorzaken zijn die ertoe leiden dat vrij vlotjes ouders van 500 kinderen bereid worden gevonden in dit onderwijsproject te stappen, in een zogenaamde ,,modelgemeente” qua migrantenbeleid dan nog, die Mechelen blijkbaar is, als we sommige politici en commentatoren mogen geloven. Dit project zou je ook kunnen opvatten als  een symptoom van een dieperliggend probleem in ons Vlaams onderwijs, dat van de voortschrijdende segregatie. Het is niet toevallig dat deze ouders elkaar gemakkelijk vinden rond zo’n project.  Het vereist minstens maatregelen i.v.m. hoe we omgaan met levensbeschouwing in ons huidig onderwijssysteem, dat segregerend is, in plaats van verbindend en op cognitief vlak veel meer comprehensief zou kunnen zijn. De reden dat deze ouders ijveren voor een eigen basisschool, heeft misschien te maken met de feitelijke vaststelling dat hun kinderen sneller worden georiënteerd naar een B-stroom, om maar één factor te noemen. Met andere woorden: dat hen vroegtijdig de kans ontnomen wordt om via een algemene vorming naar het hoger onderwijs door te stomen.  In die zin gaat het hier om een terechte, emancipatorische verwachting van deze ouders, die zoals elke ouder, het beste onderwijs willen voor hun kinderen. Ze willen, zoals elke ouder, dat hun kinderen het straks beter doen in deze maatschappij, dan henzelf. En daar kunt u onmogelijk tegen zijn.

11040891_868588336513270_8527963716728469173_n

We zitten dus straks met een bijkomende onderwijszuil en dat is dan weer geen goede zaak, vanwege de institutionele versterking van de segregatie, die in onze maatschappij al bij de grootste is in Europa. Zou u toch eens geen werk beginnen maken van dat LEF in het onderwijs: meer eenheid, meer dialoog tussen de wereldbeschouwingen, meer actief pluralisme, in plaats van elke gezindheid in zijn eigen kerkje/schooltje? Maak ook eindelijk eens werk van die comprehensieve eerste graad in het secundair, dat de keuze voor een studierichting minstens voor twee jaar uitstelt, waardoor ook het talent van allochtone jongeren meer tijd krijgt om zich te ontwikkelen? Investeer in het wegwerken van taalachterstanden, in plaats van kinderen reeds op 12 jaar in het verdomhoekje van de B-stroom te gooien. Het is nooit te laat om  veranderingen door te voeren die leiden tot eerlijker en meer gelijke onderwijskansen.

Uw toegewijde leerkracht

———————–

(1) In dit internetartikel geen reactie van Crevits, wel in de krant DM van 28/5/2015.  http://www.demorgen.be/binnenland/plannen-voor-islamitische-school-in-mechelen-a2338902/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s