Duinbossenwandelroute in De Haan

Eén van de laatste groene enclaves aan de Belgische kust zijn ongetwijfeld de duinbossen tussen De Haan en Wenduine. Om het gebied snel te leren kennen is de Duinbossenwandelroute van de provincie (10,3 km), met start en aankomst in het centrum van De Haan, geen slecht begin. Het landschap is redelijk uniek en de bossen zijn met hun 152 hectaren ook redelijk groot naar West-Vlaamse normen. Jammer is natuurlijk dat het gebied doorsneden wordt door een dubbele tweevaksbaan, waardoor verkeerslawaai nooit ver weg is.

Op een druilerige, mistige zondag begin december oogt het gebied redelijk verlaten en in de kustplaatsjes De Haan of Wenduine moet je flink zoeken om een warme  hap te vinden. De chalet Westhinder enkele honderden meter voor je halverwege bent, met Wenduine in zicht, is afgebroken en er verrijst iets nieuws dat duidelijk iets robuuster is opgevat en wellicht ook minder in deze prachtige kustlijn past, zoals we intussen al gewoon zijn aan onze Vlaamse kust. Dat is natuurlijk een tegenvaller, maar anders is het een wandeling met heel wat contrast. Het natuurrichtplan voor het gebied (Middenkust, NRP) wijst op heel wat natuurrijkdom, hoewel heel wat bossen kunstmatig zijn aangeplant.

Eén voorbeeldje maar, is ,,de Zandpanne” die je op de terugweg tegenkomt. Het gebied wordt beheerd door Natuurpunt sinds 1987 en je kan er enkel in met een gids. Het bestaat deels uit afgegraven duinen en deels uit reliëfrijke binnenduinen, afgewisseld met vochtige duinvalleien. Zandpanne verwijst ook naar duinpoelen.  De afgegraven delen werden gebruikt voor waterzuivering. Huishoudelijk afvalwater werd door het zand gefilterd. Maar halverwege de vorige eeuw stopte men met die praktijk en werd het gebied beplant met bomen. Het natuurleven kwam er volop terug, met kikkers, padden, salamanders en libellen.

https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/kaart_duinbossen_de_haan.pdf

www.vliz.be/imisdocs/publications/134165.pdf