Lange Kievitstraat (Philip Aguirre)

,,Een joods gezin moest schuilen voor een Duitse razzia. En dat ze zodanig bang waren dat ze onder de schaduw van het tafel schuilden. Ik heb het beeld ook al in het echt gezien en het heeft toen heel veel indruk op mij gemaakt. Want het verhaal van de holocaust vind ik echt verschrikkelijk. Hoe kan een man zoveel mensen manipuleren, hersenspoelen en zoveel mensen zonder reden doden. Wat mij ook heeft aangegrepen is dat het gezin dat Aguirre heeft afgebeeld, echt heeft geleefd en echt is opgepakt en gestorven in Auschwitz.’’ (Emily B.)

,,Op 15 augustus 1942 gaf de Duitse bezetter bevel voor de start van de eerste grote razzia tegen Antwerpse joden. De Antwerpse politie zette 50 politieagenten in, die actief aan de arrestaties deelnamen. Op die dag, werden 845 Joden gearresteerd, enkele dagen later, werden ze gedeporteerd uit Kazerne Dossin naar Auschwitz.’’ (Angie C.)

,,Er raasde paniek door heel de wereld… Waar kon je bescherming vinden?’’ (Joni S.)

,,De onaangeroerde borden tonen aan dat de gezinnen letterlijk weggerukt werden van hun eettafel tijdens het middag- of avondmaal.’’ (Laure V.)

,,De achtergrondinformatie die te vinden was, was hallucinant. Aguirre had zich gebaseerd op een echte familie, de familie Dronzek en had niet zomaar een kunstwerk gemaakt rondom dit topic. Zoiets maakt het echter, persoonlijker. De naakte waarheid is dat dit bij zoveel families gebeurde, dat ze leefden als opgejaagd wild en er vaak niet heelhuids vanaf kwamen… (Tara V.)

P1010036a

P1010039a

P1010040a

P1010041a

P1010045a

,,Tijdens de oorlog verstopten mensen zich in kleine ruimtes met voedsel. Soms werden ze niet teruggevonden en stierven door hongersnood. Misschien is dat de reden dat de kom of bord naast het lichaam leeg staat.’’ (Maïté I.)

2 Responses to Lange Kievitstraat (Philip Aguirre)

  1. Marjan Verplancke schreef:

    Geachte,

    Ik ben werkzaam in Kazerne Dossin, waar dit werk tentoon gesteld wordt. U toont hier op uw blog echter beelden die voor ons uiterst interessant zijn maar waar wij niet over beschikken. Kan u me vertellen waar deze beelden vandaan komen? Nam u ze tijdens een tentoonstellingsbezoek? Kunnen wij ze eventueel gebruiken voor een pedagogische toepassing?

    Met vriendelijke groeten,
    Marjan

Plaats een reactie