Menigte

,,Menigte is een veelheid van subjecten. Wat hier wordt uitgedaagd, is reducering tot één, dat wil zeggen deze permanente poging die het denken al sinds de klassieke metafysica vergiftigt. De menigte is echter een onreduceerbare veelheid, een oneindige hoeveelheid punten, een gedifferentieerd geheel, absoluut gedifferentieerd. Gelooft u werkelijk dat het geheel van burgers tot een eenheid kan worden gereduceerd? Dat is absurd. Een menigte van singulariteiten kan niet  tot het begrip volk worden teruggebracht.”

,,Menigte is ook een klassenbegrip: de klasse van productieve singulariteiten, de klasse van uitvoerders van het immateriële werk. Een klasse die geen klasse is, maar het geheel van creatieve arbeidskracht. Menigte is de naam van een economische werkelijkheid, die nog aan de wisselvalligheden  onderworpen is van een macht die de transformatie van de arbeidskracht graag zou willen negeren: werkgevers zeggen in feite dat alleen oorlog hen in staat stelt een productieve horizon te garanderen…  De strijd van de arbeidersklasse bestaat niet meer, maar de menigte biedt zich als subject van de klassenstrijd aan: om het te worden, moet ze de productiefste klasse zijn die men ooit heeft uitgevonden.”

,,Menigte is tenslotte ook een ontologische kracht: een mechanisme dat ernaar streeft het verlangen te vertegenwoordigen en de wereld te veranderen. Ze wil de wereld naar haar beeld en gelijkenis herscheppen, dat wil zeggen er een grote horizon van subjectiviteiten van maken die zich vrij uitdrukken en die een gemeenschap van vrije mensen vormen.”

Antonio Negri, in:  Terugkeer: biopolitiek ABC, pag.100-101.

Antonio_Negri_Terugkeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s