Pruimenconfituur

Oogst 2015

Oogst 2015


Vandaag voor het eerst pruimen geoogst van een paar wilde pruimbomen, zaailingen van moeders uit de omgeving. Ze staan bijna al niet meer op ons terrein, maar hellen zwaar over het wegje dat langs onze olijfgaard naar Luigi’s watertank voert. Ik harkte er bijna een kilo bij elkaar. Vogels, vlinders, wespen hadden zich al flink tegoed gedaan aan de nog maar net rijpe vruchtjes en ook… de everzwijnen. Het is geen toeval dat er uitgerekend langs de twee boompjes twee ,,everzwijnenautostrades’’ lopen. Everzwijnen volgen niet de loop van de terrassen, maar gaan er bij voorkeur dwars overheen, meestal via een iets minder hellende terrasmuur die al in verval was. Wij hebben zo een paar van die halfkapotte terrasmuren en het resultaat is er dan ook naar. Elk voorjaar een flink omwoeld terrein vanwege de zwijnen die op zoek zijn naar een bepaald soort aardworm.
Autostrada dei cinghiali

Autostrada dei cinghiali

Nu ik aan het maaien ben, kom ik bijna dagelijks op die plek en bemerkte vanmorgen opnieuw een hoop losgeraakte muurstenen van de terrassen en een hoop mul zand. De everzwijnenfamilies komen uit de bergen, want ze ruiken het fruit van ver. De tactiek is de volgende: de moeder schurkt zich met heel haar gewicht tegen het boompje aan, waardoor het flink heen en weer geschud wordt; het fruit valt eraf en de kleintjes kunnen het gevallen fruit opeten. Op die manier moeten soms hele bomen eraan geloven, maar wat erger is: terrassen eroderen , bomen geraken ontworteld en je krijgt flinke aardverschuivingen.

Zonder schrikdraad is elke moestuin in de regio een regelrechte nachtmerrie. Luigi kreeg ze vorige nacht op bezoek en is de overpopulatie van cinghiali grondig beu. Hij plaatst geen schrikdraad omdat zijn terrein veel te groot is. Bij onze andere buren werkt de schrikdraad wel. Volgens Elisabeta, die twee terreinen omheinde met schrikdraad, van elektriciteit voorzien door zonnecellen, hebben de zwijnen een soort van gps-atlas in hun geheugen zitten. Ze volgen heel vaak dezelfde trajecten als ze ’s nachts op rooftocht gaan. Als ze echter tegen de schrikdraad aanlopen, veranderen ze hun tracé en wordt dit domein als het ware gewist.

Pruimenconfituur van één kilo pruimen.

Pruimenconfituur van één kilo pruimen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s