Impressies van een dagje op Skrantaskolan.

Een bijna vriesnacht met vallende sterren en een staalblauwe hemel de morgen daarop. In Värmland (bijna Noorwegen) is de natuur overal. De herfst valt hier iets vroeger. Rijm vervangt al op 1 oktober de dauw.

P1010821a

P1010822a
pedagogiska lunch

Nooit een refter in volle werking gezien waar leerlingen (4 tot 16 jaar) zo gedisciplineerd door de zelfbediening wandelen. Wie is hier van toezicht? Eigenlijk niemand, daar komt het op neer. Leerkrachten genieten van een gratis maaltijd, als ze intussen een oogje in het zeil houden. Vier euro voor een bord vol verse groentenslaatjes en een kornschnitzel met een glas melk, want dinsdag is vegetarische dag. Dozen melk van 25 liter worden met een mini-vorklift in de drankautomaat gedeponeerd. Desalniettemin eten Zweedse leerlingen even weinig groenten als onze leerlingen. Een leerling met enkel kornschnitzels en gebakken aardappelen krijgt hier wel een opmerking over. Even gratis.

Yvonne’s place

Yvonne, leerkracht ,,arts’’, vertelt honderduit over haar vertrek buiten de stad. Een houten huisje aan Möckeln, onzichtbaar vanaf de weg en volledig overgroeid, toen ze het ontdekten, zonder water en elektriciteit, toen ze het kochten, ,,resté dans son jus’’, zoals de Franse immo-makelaars smaakvol dergelijk vastgoed aanprijzen. Op het lijstje ,,to see’’…

Franse les

Zweedse leerlingen hebben als derde taal de keuze tussen Frans, Duits of Spaans. Bij Lars-göran volgen we een stukje Franse les: spreekoefeningen: la parole précède la langue. Amper tien woordjes per week – dan nog vrij te kiezen door de leerlingen – moeten ze kennen. Ongeloof bij onze Vlaamse meisjes.

P1010825a

Comprehensief onderwijs

Ik besef het weer eens: we komen jaren achter. Comprehensief onderwijs tot 16 jaar. Geen gedubbel, geen uitval. Clausuleringen: nooit van gehoord. Een E voor Zweeds, Engels en wiskunde is al voldoende om te slagen. Enkel de druk van het nationaal examen verstoort de pret. Het onderwijs zal aangenaam zijn, of het zal niet zijn. Intussen valt bij ons de visienota Monard in gruzelementen.

Fikalista

P1010830

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s