Liguria halverwege: Wintzenheim

Wijnbouwer Aimé Stentz uit Wettolsheim legde in 1969 de funderingen van de Romeinse site bloot, toen hij zijn grond wou effenen. Archeoloog in spe werkte hij mee aan de opgravingen om de vestingen van een oude halteplaats langs een Romeinse weg bloot te leggen. Uiteindelijk kon men een overnachtingsplaats blootleggen naast een observatietoren.

De funderingen dateren van de 1ste eeuw na Christus, toen de Elzas in handen was van de Romeinen. Zij brachten in de Elzas ook de wijnbouwcultuur binnen.  De Romeinse weg passeerde aan de voet van de wijnheuvel beneden in het dal en de overnachtingsplaats lag iets hoger dan de weg en bood niet meer dan een dak, zonder verwarming. Koeriers te paard, verbindingsofficieren, zowel civiel als militair personeel kon er uitrusten en de nacht doorbrengen en kamperen.

De observatiepost werd later bijgebouwd in de derde eeuw na Christus. Toen was de Rijn een defensieve lijn geworden tegen de Alemannen aan de overkant. De  uitkijktoren was strategisch nodig om  de toenemende invasies van de Germanen het hoofd te bieden.